text.skipToContent text.skipToNavigation
najveća ponuda klima uređaja
besplatna dostava klima uređaja
ista cijena za plaćanje do 12 rata za klime
Vivax klima uređaji
Whirlpool klima uređaji
LG klima uređaji
Samsung klima uređaji
Whirlpool klima uređaji
Whirlpool klima uređaji
Whirlpool klima uređaji

Zašto kupiti klima uređaj na eKupi?

Nakon odabira klima uređaja, vaš novi klima uređaj dostavljamo besplatno na vašu adresu.

eKupi nudi široku ponudu klima uređaja različitih jačina, modela i brendova za svačiji ukus.
Uz svaku klimu možete pronaći opis koji sadrži uz osnovne informacije i detaljne informacije o samom uređaju te nas možete kontaktirati ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja.
Također poslujemo s renomiranim brendovima kao što je LG, Samsung, Vivax, Whirlpool, Tesla, Nobus, MDV, Beko, TCL...

Mogućnost plaćanja raznim karticama klime do 12 rata bez kamata i bez uvećavanja cijene, plaćanje prilikom preuzimanja ili virmansko plaćanje, na vama je da odaberete opciju koja vam najbolje odgovara.

eKupi ima podršku koja radi od petka do ponedeljka te nam se možete obratiti na info telefon ili info mail za svaki upit na koji ćemo nastojati odgovoriti u najkraćem mogućem vremenu. Mi smo dostupni svojim postojećim i budućim kupcima radnim danima od 8h do 17.00h

Zašto je energetska efikasnost toliko bitna?

Dok su u prošlosti klima uređaji pripadali velikim potrošačima i ne učinkovitim uređajima, od 2013. godine uvedena je nova klasifikacija klima uređaja s kojom su stigle i velike promjene.
Uvođenjem novih energetskih razreda (A+++, A++, A+) na prostorima EU, istovremeno su se zabranili uvoz i prodaja proizvoda niske energetske efikasnosti.
Uređajem višeg energetskog razreda stvarate uštedu energije, novca i održavanja, a efikasnije ćete rashladiti/ugrijati željenu prostoriju.
Osim toga, uređaji su tiši što boravak u prostoru čini ugodnijim. Cilj takvih uređaja je povećati udio obnovljivih izvora energije za 20%, smanjiti utrošak energije za 20% i emisije CO2 za 20%.

Kako odabrati klimu?

Važnije karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira su:
Namjena klima uređaja - Hoćete li uređaj koristiti samo u ljetnim mjesecima ili ćete uređaj koristiti tijekom cijele godine?
Vrsta klima uređaja – prema prostoru u koji će uređaj biti postavljen (zidna, podna ili multisplit sistemi).
Odabir snage (kW) uređaja – kapacitet klima uređaja za prostor zavisno od veličine prostorije koju želite rashladiti
Energetska efikasnost – u samom startu uređaji su nešto skuplji, ali dugoročno isplativiji
Dimenzija unutrašnje i vanjske jedinice- ako ste ograničeni s prostorom
Buka uređaja – provjerite nivo buke uređaja, poželjni je što niži nivo buke
Estetski izgled uređaja – postoji veliki izbor boja, dizajna klima uređaja s kojim možete unaprijediti prostor

Kako uštedjeti?

Važno je znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako biste maksimalno uštedjeli električnu energiju i svoj novac.
Palite uređaj u jutarnjim satima – niža vanjska temperatura u jutarnjim satima će doprinijeti lakšem postizanju željene temperature.
Ostavite ga da radi nesmetano tokom cijelog dana (uređaj će automatski održavati temperaturu što rezultira minimalnom potrošnjom električne energije).
Postavite temperaturu u prostoriji od 24 – 26 ºC za optimalan rad.
Ako temperaturu postavite od 7 – 10 ºC nižu od vanjske, klima uređaj će trošiti od 3 – 5 % manje za svaki stupanj na termostatu.
Za maksimalnu uštedu ostavite uređaj da radi tokom cijelog dana na 26 ºC dok vas nema kod kuće.
Preporučuje se korištenje funkcije za odvlaživanje prostora – uređaj istovremeno odvlažuje i hladi prostoriju.

Multi klima uređaji

Mono klima uređajima nazivaju se sistemi jedne vanjske jedinice i jedne unutarnje jedinice. Postoji više izvođenja mono klima uređaja, zavisno od unutarnje jedinice - zidne, kanalne, kazetne, podne,...
Svaki proizvođač nudi širok izbor mono klima uređaja zavisno od namjene, dizajna, dimenzija i ostalih karakteristika.
Svaka unutrašnja jedinica dolazi u kompletu s odgovarajućom vanjskom jedinicom, u rasponu snaga od 2,0kW pa do 14,0+kW .

Multi split klima uređajima nazivaju se sistemi jedne vanjske jedinice i više unutarnjih jedinica. Postoji više izvođenja multi split klima uređaja, zavisno od unutarnje jedinice - zidne, kanalne, kazetne, podne,...
Svaki proizvođač nudi širok izbor multi split klima uređaja zavisno od namjene, dizajna, dimenzija i ostalih karakteristika. Vanjska jedinica, zavisno od snage, može podržavati i do 8 unutrašnjih jedinica različitih tipova i učinaka.

Korištenje klime zavisno od godišnjeg doba

Proljeće

Buđenjem prirode dolazi do povećanja koncentracije polena u vazduhu. Klima uređaj se koristi za grijanje i prečišćavanje vazduha, te će osobe koje boluju od astme ili su alergične na polen, osjećati veliko olakšanje u svom domu, s obzirom da će klima uređaj odstraniti čestice polena. Takođe, klima uređajem možete riješiti problem vlage koja se pojavljuje zbog relativno velikog broja kišnih dana te posljedičnog skupljanja bakterija i virusa. Vaš će dom biti topliji, a bakterije i virusi uništeni.

Ljeto

U ljetnim mjesecima, klima uređaj se koristi za što je i prvotno bio namijenjen, za hlađenje doma. U većini slučajeva dom nije potrebno hladiti, već ga je dovoljno odvlažiti. Visok procenat vlage nastaje zbog velike razlike u unutrašnjoj i spoljnoj temperaturi, a ta razlika uzrokuje nastajanje sparine. Taj će neugodan problem klima uređaj riješiti bez problema, ako se namjesti na odvlaživanje. Samim snižavanjem vlage u prostoriji, u 80% slučajeva klimu neće biti potrebno koristiti za hlađenje. Još jedna od velikih prednosti u ljetnim mjesecima je ta što će klima uređaj efikasno ukloniti polen ambrozije iz prostora vašeg doma.

Jesen

Noći su svježe, a dani topli. Idealno za grijanje klima uređajem. Klima će u vrlo kratkom vremenu zagrijati prostor i održavati idealnu temperaturu, dok trošak za struju nećete ni osjetiti.

Zima

Klima uređaj u hladnijim zimskim mjesecima može savršeno funkcionisati. Boravimo najviše u zatvorenim prostorijama i to su mjeseci u kojima smo izloženi virusima i bakterijama, gripu i mnogim drugim uzrocima bolesti. Veliku mogućnost zaraza ćemo spriječiti klima uređajem koji svojim sistemom filtracije vazduha efikasno uništava viruse i bakterije. Grijati je jako jednostavno. Samo zadate željenu temperaturu i uživate u toplini svog doma. Troškovi grijanja klima uređajem su najniži od svih vrsta grijanja. Ako uzmete u obzir da je klima uređaj višefunkcionalan (grije i hladi prostor), lako je zaljučiti da su uštede kućnog budžeta velike!