TWINLAB Glutamin, prah 500 grID ME-257140
TWINLAB Glutamin, prah 500 grID: ME-257140
Platite gotovinom pri preuzimanju, internet bankarstvom, karticama jednokratno i na rate
Povrat robe moguć unutar 14 dana
Vaš proizvod je dodat u korpu
Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je dio proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa – naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres – organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posljedica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane poslije operacija. Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje tjelesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta – neutrališe kortizol koji nastaje usljed napornog vježbanja – vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima. Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna – količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdjevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vježbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vrijeme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju. Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike: – pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda – od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema – pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa – utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića – neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga – utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina – utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota) – poboljšava snadbijevanje ćelija vodom – povećava nivo hormona rasta (GH) U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlječnog proteina – kazeina i surutke), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka. Preporučeno doziranje i način upotrebe: dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu tjelesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili prije spavanja (5 g). Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi. Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osjetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.