text.skipToContent text.skipToNavigation

Servis i reklamacija

Povrati i otkazi

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača ovlašteni ste jednostrano raskinuti ugovor ne navodeći razloge za to u roku od 7 dana od datuma isporuke proizvoda, odnosno isporuke zadnjeg proizvoda iz narudžbe.

Izuzetak od ovog ovlaštenja odnosi se na proizvode za koje čl. 69. Zakona o zaštiti potrošača isključuje pravo na jednostrani raskid ugovora o čemu će vas eKupi posebno upozoriti u ponudi konkretnog proizvoda.

Ugovor možete jednostrano raskinuti koristeći nedvosmislenu izjavu u kojoj izražavate svoju volju da raskinete ugovor na trajnom mediju.

Vaš zahtjev za zamjenu ispravnog proizvoda (npr. neodgovarajući broj odjeće, neodgovarajuća boja proizvoda) koji ste kupili smatrat će se jednostranim raskidom, pa Vas molimo da u tom slučaju obavezno ispunite obrazac za povrat proizvoda koji ste dobili uz proizvod kako bismo znali da želite zamjenu proizvoda. Proizvode (povrat ili zamjena) potrebno je dostaviti na adresu: Ekupi CG d.o.o., Ćemovsko polje bb, Podgorica.

 

U slučaju jednostranog raskida ugovora postupat ćemo prema Zakonu o zaštiti potrošača odnosno Zakonu o obligacionim odnosima. Povraćaj plaćenog izvršit ćemo vam nakon što nam roba bude vraćena. Povrat robe nam morate izvršiti bez odgađanja, a najkasnije u roku 30 dana od dana kada ste nam izjavili jednostrani raskid ugovora.

Kupac je prema Zakonu o zaštiti potrošača dužan snositi troškove povrata robe ako koristi svoje pravo na jednostrani raskid ugovora, a ukoliko kupac želi može se obratiti Ekupi CG d.o.o. na info broj ili mail adresu info@ekupi.me radi pribavljanja obavijesti o načinu, mogućnostima i uslovima vraćanja proizvoda od strane Ekupi.

Kupac je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja kupljenim proizvodom što je utvrđeno kao obaveza potrošača u slučaju jednostranog raskida ugovora u zakonskom roku od 7 dana.

Ekupi preporučuje svojim kupcima prilikom preuzimanja proizvoda a u vezi s jednostranim raskidom ugovora u zakonskom roku od 7 dana: 

·        slika proizvoda‎ prikazuju načelan izgled te način upotrebe proizvoda kao i prezentaciju proizvoda kako to predviđa proizvođač. Slika ne prikazuje do detalja konkretan proizvod koji se isporučuje kupcu, stoga eKupi preporučuje kupcu da detaljno pregleda karakteristike proizvoda koji su navedeni u ponudi na Internet stranici eKupi prilikom izbora proizvoda.

·        ako je ambalaža oštećena nemojte preuzimati proizvod, nego dostavljaču skrenite pažnju na oštećenje ambalaže i zatražite da proizvod vrati Ekupi. AKO KUPAC NE REKLAMIRA OŠTEĆENJE AMBALAŽE DOSTAVLJAČU U TRENUTKU PREUZIMANJA PROIZVODA, SMATRA SE DA JE PREUZEO PROIZVOD S NEOŠTEĆENOM AMBALAŽOM.

·        ukoliko oštećenje na proizvodu utvrdite nakon skidanja ambalaže, sačuvajte originalnu ambalažu i u roku 7 dana od dana primanja robe kontaktirajte Ekupi.

·        ako je ambalaža neoštećena i preuzeli ste proizvod, pažljivo skinite ambalažu uz što manje oštećivanje jer oštećena ambalaža umanjuje vrijednost proizvoda (postoci u tablici). U deklaraciji proizvoda koju dobivate uz proizvod su upute za otvaranje ambalaže bez oštećenja za tehničku robu.

·        pažljivo pregledajte proizvod, njegovu prirodu, obilježja i funkcionalnost (npr. aktivirajte uređaj na struju ili bateriju, pregledajte funkcionalnost igračke, pažljivo pregledajte knjigu, pregledajte peć ili kamin na način da provjerite otvaraju li se vrata pravilno, odgovara li ispušna cijev otvoru na peći i stoji li peć ili kamin stabilno, provjerite funkcionalnost auto gume i felge s vulkanizerom, pregledajte odgovara li krovna kutija ili nosač vašem vozilu kod ovlaštenog auto servisa) ali nemojte proizvod koristiti ili njime rukovati ako namjeravate koristiti zakonsko pravo na raskid ugovora, jer svako daljnje rukovanje proizvodom umanjuje vrijednost proizvoda. 

Rukovanjem/korištenjem proizvoda smatra se na primjer za mikser- miksanje hrane, za brijaće aparate- brijanje, za knjige -savijanje korica i/ili podcrtavanje tekste i/ili pisanje po knjizi, za šporete- pečenje hrane, za rolere – rolanje na otvorenom, za obuću- hodanje na otvorenom, za odjeću – nošenje, za bicikle – vožnja na otvorenom, za torbe i ruksake- prenošenje stvari, za romobile i skateboardove – vožnja na otvorenom, modni dodaci – nošenje na tijelu, alati – korištenje u njihovu svrhu, rasvjeta – montiranje, bazeni – punjenje vodom. Rukovanje proizvodom umanjuje vrijednost proizvoda te će Ekupi postupati prema donjoj tablici broj 2.

Ekupi obavještava kupce o specifičnim osobinama pojedinih proizvoda kao što su: klima uređaji izuzev mobilnih klima uređaja, kamini i peći, kupatilska galanterija, ugradbena rasvjeta, namještaj koji je potrebno sastavljati te printeri, mobiteli, tableti, laptopovi, desktop računari, televizori i igrače konzole za koje zbog njihovih karakteristika nije moguće provjeriti njihovu funkcionalnost bez rukovanja proizvodom npr. montiranja/stavljanja u funkciju/sastavljanja. Iz tog razloga Ekupi neće biti u mogućnosti izvršiti povrat kupoprodajne cijene (u cjelosti ili djelomično) za ove proizvode u slučaju kada je za povrat naveden razlog: provjera funkcionalnosti jer sama provjera funkcionalnosti umanjuje vrijednost proizvoda time što se stanje proizvoda nepovratno mijenja.

Ekupi obavještava kupce da u pojedinim proizvodima koji spadaju u kategoriju bijele tehnike, a za svoj rad koriste vodu (npr. Mašine za suđe) može preostati mala količina vode nakon testiranja u procesu proizvodnje koja uobičajeno iscuri za vrijeme skladištenja. Stoga Ekupi obavještava kupce da proizvode tog tipa ostave do trenutka montaže na podlozi koja ne upija vodu.

Ekupi obavještava kupce da su uređaji za profesionalnu upotrebu posebno označeni. Uređaji koji nemaju takvu oznaku nisu predviđeni za profesionalno korištenje i nije ih preporučljivo koristiti u profesionalne svrhe jer takva vrsta kvara nije pokrivena garancijom te u tom slučaju trošak popravka snosi kupac. Ukoliko ovlašteni servis utvrdi da se radi o opisanoj vrsti kvara, Ekupi neće moći preuzeti odgovornost niti trošak prouzrokovan postupanjem kupca protivno ovoj obavijesti.

Ekupi preporučuje kupcima da za proizvode koje je potrebno montirati/pustiti u rad obavezno kontaktira ovlašteni servis jer proizvođači u pravilu osporavaju prava iz garancije za svaki proizvod koji je neovlašteno montiran/pušten u rad.

Ekupi utvrđuje uslove povrata - postotke umanjenja iznosa povrata kupcu uslijed umanjenja vrijednosti proizvoda. 

1. Postotak umanjenja iznosa povrata obzirom na stanje originalne ambalaže vraćenog proizvoda:

Stanje ambalaže
Neoštećena ambalaža Oštećena ambalaža Bez originalne ambalaže
Informatika
Dodaci za računare 0% 5% 20%
Monitori 0% 5% 20%
Mrežna oprema 0% 5% 20%
Periferija 0% 5% 20%
Pohrana podataka 0% 5% 20%
Printeri 0% 5% 20%
Grafičke kartice 0% 5% 20%
Hladnjaci 0% 5% 20%
Kućišta 0% 5% 20%
Matične ploče 0% 5% 20%
Memorijski moduli 0% 5% 20%
Napajanja 0% 5% 20%
Tvrdi disk 0% 5% 20%
Procesori 0% 5% 20%
Software Nema povrata
Tableti 0% 5% 20%
Laptopovi 0% 5% 20%
Desktop računari 0% 5% 20%
Elektronika
Audio video 0% 5% 20%
Auto audio i navigacija 0% 5% 20%
Baterije, punjači i sijalice 0% 5% 30%
Fotoaparati i video kamere 0% 5% 20%
Mobiteli 0% 5% 20%
Televizori 0% 5% 20%
Igrače konzole 0% 5% 20%
Igrice Nema povrata temeljem zakona
Auto oprema
Auto gume 0% 50% 50%
Felge 0% 10% 20%
Krovne kutije, nosači i sl. 0% 10% 20%
Ostalo - blister pakiranje 0% 20% 20%
Ostalo - kutije 0% 10% 20%
Dom i vrt
Električni alati 0% 10% 20%
Motorni alati 0% 10% 20%
Ručni alati 0% 10% 20%
Peći i kamini 0% 10% 20%
Kupatilska galanterija 0% 10% 20%
Klima uređaji
Split sistemi 0% 10% 20%
Mobilne klime 0% 10% 20%
Oprema i dodaci 0% 10% 20%
Bijela tehnika i mali kućanski aparati
Veliki kućanski aparati 0% 10% 20%
Mali kućanski aparati 0% 10% 20%
Kancelarijski i školski pribor
Knjige 0% 0% 0%
Udžbenici 0% 0% 0%
Školske torbe/pernice 0% 10% 20%
Školski i kancelarijski pribor (olovke, geometrija..) 0% 10% 20%
Igračke 0% 10% 20%
Baby oprema 0% 10% 20%
Delikatese Nema povrata temeljem zakona
Kozmetika Nema povrata temeljem zakona
Parfemi Nema povrata temeljem zakona
Ostala zapečaćena roba koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje Nema povrata temeljem zakona
Moda 0% 10% 20%
Sport 0% 10% 20%
Ostalo Zavisi o procijeni službenog servisa ili dobavljača


U slučaju da kupac naruči robu i odbije je primiti bez razloga (ambalaža nije oštećena), Ekupi ima pravo uskratiti od uplaćenog iznosa kupoprodajne cijene iznos direktnih troškova povrata proizvoda. Ekupi odgovara za materijalne nedostatke stvari koje prodaje na svojim stranicama u skladu sa pozitivnim propisima posebno Zakonu o obligacionim odnosima Crne Gore.

Ekupi u saradnji sa servisom određuje u koju kategoriju spada vraćeni proizvod nakon primanja proizvoda.   

Obavijest o statusu vraćenog proizvoda i ostvarenom iznosu povrata kupac će primiti u roku od 15 dana putem maila. Povrat novčanih sredstava kupcu bit će odrađen najkasnije u roku od 5 dana od datuma upućivanja obavijesti kupcu.

Pravo na jednostrani raskid ugovora Zakonom je isključeno u više slučajeva i ti slučajevi uključeni su u gornje tablice.