text.skipToContent text.skipToNavigation
SavaGoodyearDunlopContinentalFuldaMichelin
BridgestoneHankookToyoSemperitYokohamaNexen

Ljetnje auto gume

  • Ljetnje gume pružaju mnogo bolje ponašanje tokom ljetnjeg perioda. One sadrže relativno tvrdi sastojak koji se omekšava pri blažim temperaturama, kako bi se ona mogla prilagoditi ne samo na suvim, već i na mokrim putevima.
  • Ljetnje gume imaju manji broj pora nego zimske, ali imaju specijalno dizajnirane pruge u gaznoj površini kojima se minimalizuje akvaplaning. One omogućavaju snažnije prianjanje i u uzdužnom i u poprečnom smeru kod viših temperatura, tako da garantuju snažno prianjanje i na suvim i na mokrim putevima.
  • Iako ljetnje gume dobro funkcionišu u većini vremenskih uslova, one nisu pogodne za oštrije, hladnije klimatske uslove. One imaju tvrđi sastojak gume koji sadrži manje prirodne gume nego zimske gume, a on počinje da se stvrdnjava pa može postati slab na temperaturi nižoj od +7 °C. Međutim, one su dizajnirane za prilagođavanje višim temperaturama, a da ne postanu mekane. To znači da ljetnje gume imaju manje trenje pa su efikasnije u pogledu potrošnje goriva.
  • Letnje gume obično imaju jednostavan uzorak gazne površine u obliku blokova, čime se ostvaruje veliki trag na putu. To garantuje uspešno upravljanje, a takođe snažno deluje na dužinu kočenja. Od +15 °C na više, vozila sa ljetnjim gumama zaustave se šest do sedam metara pre nego vozila sa zimskim gumama.
Ljetnje auto gume
Celogodišnje auto gume

Cjelogodišnje auto gume

Gume za sve sezone su gume namenjene za vožnju tokom cele godine i imaju oznaku M+S. Iako imaju karakteristike letnjih i zimskih guma njihove performanse su dosta lošije u odnosu na letnje i zimske gume, zato ih preporučujemo samo vozačima koji prelaze manji broj kilometara. Kombinacija ove gume uvek je veliki izazov. Svaka guma je kompromis performansi, koja mora zadovoljiti potrebe korisnika. Gume za sve sezone treba da osiguraju prihvatljivi nivo performansi tokom cele godine. Sa tim gumama uvek ćete biti spremni za iznenadne zime ili hladne periode. Zato je njihova glavna prednost, njihova svestranost.

Zimske auto gume

Zimske gume možete prepoznati po njihovoj oznaci 'Pahuljica na planini' koja se nalazi na njenoj spoljašnjoj strani, čime je pokazano da ona zadovoljava kriterijume sigurnosti u zimskim uslovima.

Šta znače te oznake na zimskim gumama?


Zimske gume sadrže dve oznake: M+S i pahuljicu na planini:

M+S je oznaka za blato i sneg i znači da je uzorak u gaznoj površini gume dizajniran tako da, u upotrebi sa letnjim gumama, pruža superiorno i upravljanje i kočenje na blatu i na snegu. Oznaka M+S pojavljuje se na gumama za sva godišnja doba, jednako kao i na zimskim gumama. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol.

Oznaka pahuljica na tri planinska vrha (odnosno 3PMSF) znači da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snegu, prema EU Regulativi 661/2009. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol. Ta se oznaka pojavljuje samo na zimskim gumama.

Zimske auto gume

Kako čuvati gume?

Temperature nam lagano rastu što znači da je potrebno uskoro zamijeniti zimske gume s ljetnima. Kako bi sljedeću zimu naše gume dočekale u odličnom stanju, potrebno ih je pravilno čuvati za vrijeme toplijih mjeseci.

Kako čuvati gume

Gume je potrebno ispravno skladištiti kako bi se sačuvala njihova ispravnost, vijek trajanja te kvaliteta materijala, a za to je potrebno držati se nekoliko zlatnih pravila. Prije svega, gume treba označiti onim redoslijedom kojim su bile skinute s vozila.
Standardne oznake su: PL (prednja-lijeva), PD (prednja-desna), SL (stražnja-lijeva), SD (stražnja-desna). To će, naime, olakšati njihovo montiranje na automobil kada za to dođe vrijeme.
Očistite ih od prašine, kamenčića, te isperite sol s guma i naplataka, ali ne jakim mlazom vode.
Za skladištenje guma odaberite hladnu, suhu i prozračnu prostoriju u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari. Gume odložite nekoliko centimetara iznad tla, na primjer na drvenim paletama. Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno.
Također, ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno.

Ako su gume s naplacima vodoravno ili ukoliko imate odgovarajući stalak možete i vertikalno. Skladištite li gume na otvorenom, potrebno ih je skloniti u hlad te ih prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od sunca i vrućine.

Sve što vam treba za zaštitu i čuvanje vaših guma nalazi se OVDJE.

Putujte sigurno uz Ekupi i SRETNO!!!

EU oznaka za gume

Što treba znati o EU oznaci za gume

Sve gume koje se prodaju u Europskoj uniji podložne su obveznom označavanju guma. Nova EU-ova shema označavanja guma – na snazi od 2021. – pruža sveobuhvatnije informacije o odabranim gumama, a obuhvaća i gume za teška gospodarska vozila. Pruža objektivne, pouzdane i usporedive informacije zasnovane na trima važnim značajkama performansi guma: otporu kotrljanja – a time i učinkovitoj potrošnji goriva, prianjanju na mokrome i vanjskoj buci kotrljanja. Dodatni piktogrami prikazuju pogodnost gume za teške snježne uvjete (simbol 3PMSF) i/ili njezino prijanjanje u uslovima leda na cesti, no potonje se odnosi samo na gume za putničke automobile.

Nova shema označavanja obuhvaća gume za putničke automobile, autobuse i kamione. Za više pojedinosti o novom pravilu označavanja guma u EU posjetite službenu mrežnu stranicu Europske komisije.
Razumijevanje EU oznake i njezinih piktograma pomaže vozačima ili upraviteljima voznih parkova u donošenju informiranih odluka o sigurnosti na cesti, manjim emisijama CO2 i većoj učinkovitosti potrošnje goriva povezanima s gumama.

Uzmite u obzir da uštede na gorivu i sigurnost na cesti umnogome ovise o uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima, tipu vozila, a posebno o stilu vožnje.

Pogledajte više

1. Prijanjanje na mokrom

Čvrsto prijanjanje u mokrim uslovima ključno je za sigurnu vožnju. Ocjena prijanjanja na mokrom pokazuje koliko dobro guma funkcionira u mokrim uslovima, a performanse se ocjenjuju od klase A kao najbolje do klase E kao najgore. Visoka ocjena znači kratak put kočenja na mokroj cesti.

1. Prianjanje na mokrom

2. Učinkovita potrošnja goriva

zavisno od otpora kotrljanja gume, njezina će učinkovita potrošnja goriva biti u rasponu od klase A (koja označuje najučinkovitiju potrošnju goriva) sve do klase E. Potrošnja goriva ima važnu ulogu s ekonomskoga i ekološkog aspekta. Razlog je tomu što niska potrošnja goriva ima pozitivan učinak na ugljični otisak vozila, posebno kad je riječ o teškim gospodarskim vozilima.

2. Učinkovita potrošnja goriva

3. Nivo buke

Riječ je o vanjskoj buci kotrljanja koju stvara guma, a mjeri se u decibelima. Oznaka prikazuje razinu buke ocjenama od klase A do klase C.

3. Razina buke

Dodatni piktogrami za uslove snijega i leda

Uz standardnu oznaku, tu su i piktogrami − ako je primjenjivo − povezani s performansama u teškim snježnim uvjetima (3PMSF) i/ili prianjanjem u uvjetima leda na cesti (samo gume za putničke automobile / C1 gume). Piktogram koji prikazuje prianjanje na snijegu (3PMSF) bit će prikazan na svim zimskim gumama i gumama za sve sezone koje su ispitane pod definiranim zimskim uvjetima i koje imaju potrebne performanse u teškim snježnim uvjetima. Piktogram koji prikazuje prianjanje na ledu bit će prikazan na zimskim gumama s iznimnim performansama na ledu potvrđenim definiranim ispitivanjem prianjanja na ledu. Te su gume posebno dizajnirane za cestovne površine prekrivene ledom i kompaktnim snijegom i trebaju se upotrebljavati isključivo u vrlo teškim klimatskim uvjetima (npr. niske temperature u Skandinaviji). Uporaba guma za prianjanje na ledu u manje teškim klimatskim uvjetima (npr. mokri uvjeti ili više zimske temperature) može uzrokovati slabije performanse od optimalnih, posebno kad su u pitanju prianjanje na mokrome, upravljanje i trošenje.

Dodatni piktogrami za uvjete snijega i leda
EU oznaka za gume