text.skipToContent text.skipToNavigation

Zimske auto gume

Zimske gume možete prepoznati po njihovoj oznaci 'Pahuljica na planini' koja se nalazi na njenoj spoljašnjoj strani, čime je pokazano da ona zadovoljava kriterijume sigurnosti u zimskim uslovima.

Šta znače te oznake na zimskim gumama?


Zimske gume sadrže dve oznake: M+S i pahuljicu na planini:

M+S je oznaka za blato i sneg i znači da je uzorak u gaznoj površini gume dizajniran tako da, u upotrebi sa letnjim gumama, pruža superiorno i upravljanje i kočenje na blatu i na snegu. Oznaka M+S pojavljuje se na gumama za sva godišnja doba, jednako kao i na zimskim gumama. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol.

Oznaka pahuljica na tri planinska vrha (odnosno 3PMSF) znači da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snegu, prema EU Regulativi 661/2009. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol. Ta se oznaka pojavljuje samo na zimskim gumama.

Zimske auto gume
Celogodišnje auto gume

Cjelogodišnje auto gume

Gume za sve sezone su gume namenjene za vožnju tokom cele godine i imaju oznaku M+S. Iako imaju karakteristike letnjih i zimskih guma njihove performanse su dosta lošije u odnosu na letnje i zimske gume, zato ih preporučujemo samo vozačima koji prelaze manji broj kilometara. Kombinacija ove gume uvek je veliki izazov. Svaka guma je kompromis performansi, koja mora zadovoljiti potrebe korisnika. Gume za sve sezone treba da osiguraju prihvatljivi nivo performansi tokom cele godine. Sa tim gumama uvek ćete biti spremni za iznenadne zime ili hladne periode. Zato je njihova glavna prednost, njihova svestranost.

Ljetnje auto gume

  • Ljetnje gume pružaju mnogo bolje ponašanje tokom ljetnjeg perioda. One sadrže relativno tvrdi sastojak koji se omekšava pri blažim temperaturama, kako bi se ona mogla prilagoditi ne samo na suvim, već i na mokrim putevima.
  • Ljetnje gume imaju manji broj pora nego zimske, ali imaju specijalno dizajnirane pruge u gaznoj površini kojima se minimalizuje akvaplaning. One omogućavaju snažnije prianjanje i u uzdužnom i u poprečnom smeru kod viših temperatura, tako da garantuju snažno prianjanje i na suvim i na mokrim putevima.
  • Iako ljetnje gume dobro funkcionišu u većini vremenskih uslova, one nisu pogodne za oštrije, hladnije klimatske uslove. One imaju tvrđi sastojak gume koji sadrži manje prirodne gume nego zimske gume, a on počinje da se stvrdnjava pa može postati slab na temperaturi nižoj od +7 °C. Međutim, one su dizajnirane za prilagođavanje višim temperaturama, a da ne postanu mekane. To znači da ljetnje gume imaju manje trenje pa su efikasnije u pogledu potrošnje goriva.
  • Letnje gume obično imaju jednostavan uzorak gazne površine u obliku blokova, čime se ostvaruje veliki trag na putu. To garantuje uspešno upravljanje, a takođe snažno deluje na dužinu kočenja. Od +15 °C na više, vozila sa ljetnjim gumama zaustave se šest do sedam metara pre nego vozila sa zimskim gumama.
Ljetnje auto gume