text.skipToContent text.skipToNavigation

GRIJANJE I HLAĐENJE

Veliki izbor kamina, peći na drva i pelete, šporeta, grijalica i ostalih aparata koji će vas grijati po zimi i hladnim jesenskim danima.
Za ljetnja vremena ohladite se uz klima uređaje i ventilatore po fantastičnim cijenama.
Ukoliko želite da u vašem domu vazduh bude čišći i idealno vlažan kako biste očuvali vaše zdravlje pogledajte i široku ponudu regulatora vlažnosti vazduha, prečišćivača, odvlaživača i ovlaživača.
Naruči on-line uz besplatnu, brzu i sigurnu dostavu!

KorišĆenje uređaja za grijanje, hlađenje i prEčišćivanje vazduha

Grijanje na drva

grijanje s peći na drva Koristite samo neobrađeno prirodno drvo, kao i drvene brikete bez ljepljivih masa. Važno je da je drvo suvo, jer vlaga u drvima smanjuje njihovu toplotu sagorjvanja i pospješuje stvaranje čađi. Drvo bi trebalo imati sadržaj vlage ispod 20%. Najbolji način za skladištenje, u kojem se drvo provjetrava i brzo suši, jeste složiti ga u slojevima. Prilikom sagorjevanja drveta ne očekujte da će toplota dobijena vatrom s vremenom biti konstantna. Drvo najbolje gori u ciklusima. Ciklus je vrijeme od paljenja drva stavljenog na vatru do njihove transformacije u novi sloj vatre. Svaki ciklus može dati grijanje nekoliko sati, zavisno od toga koliko drva i kako su ubačena. Sitno sjeckano drvo brže gori, jer dolazni vazduh ima priliku da dođe do svih komada odjednom. Takav raspored je prikladan kada je potrebno intenzivno odvođenje toplote. Veći komadi, poredani paralelno i čvrsto, sporije gore i pogodni su za potrebu neprekidne vatre.

ZNAKOVI PRAVILNOG GORENJA
Sagorjevanje bi se trebalo odvijati u prisutnosti plamena, sve dok se drvo ne pretvori u žar. Cilj je spriječiti dimljenje. Dim nije uobičajeni proizvod sagorjevanja drva, ali je posljedica lošeg sagorjevanja. Sa osušenim drvetom i dovoljno vazduha, mora se postići trenutno paljenje sa svakim novim punjenjem. Gasovi koji izlaze s vrha dimnjaka moraju biti providni ili bijeli. Sivi dim ukazuje na to da postoji tinjanje i slabo sagorjevanje. Korištenje drva znači manje sagorjevanja fosilnih goriva, nižu koncentraciju CO2 u atmosferi i čišću životnu sredinu.

Kako odabrati prečišćivač vazduha?

Kako odabrati prečišćivač vazduha Kvalitetan prečišćivač zraka nije mala investicija pogotovo kada živite i radite u Bosni i Hercegovini. Zato, ako niste sigurni koji prečišćivač zraka želite da kupite i na koje stvari da obratite pažnju prije kupovine. Visoko kvalitetni prečišćivač zraka može prečistiti najmanje 99% svih zagađivača u zraku koji bi u suprotnom dospjeli u pluća. Najčešći razlozi za kupovinu prečišćivača zraka:
1. Zaštita od alergena
2. Eliminisanje izazivača astme
3. Zaštita od čestica prašine
4. Eliminisanje spora buđi
5. Perut, dlake i mirisi kućnih ljubimaca
6. Za uklanjenje dima i isparenja

Vrste prečišćivača:
HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtracija,Jonska Filtracija,Filtracija karbonskim filterom,Ultaljubičasta (UV) Svetlost Zagađivači koje može ukloniti: Polen, plesni, spore, prašinu, mikrobe, perut kućnih ljubimaca, dlake, spore, plijesni, dim.

Jonska Filtracija
Ova tehnologija prečišćavanja zraka djeluje tako što emituje oblak naelektrisanih jona u zraku koji se vežu za zagađivače zraka. Ovaj proces prisiljava zagađivače da padnu na pod i obližnje površine. Zagađivači koje može ukloniti: Prašinu, polen, spore plijesni, gljivice, ispariva organska jedinjenja, neke vrste virusa i bakterija, vidljiv dim.

Karbonski filter
Ovaj tip filtera koristi poseban oblik aktivnog uglja koji se sastoji od miliona sitnih upijajućih pora. Ove pore stvaraju veliku površinu koja je odlična za filtriranje isparenja, gasova i neprijatnih mirisa. Zagađivači koje može ukloniti: Hemijska i gasna isparenja, neprijatni mirisi, mirisi od kućnjih ljubimaca, kuhanja, farbanja i čišćenja. Prednosti: Relativno jeftini za mijenjanje, održava miris prostorije svježim. Mane: Jedino dobri za uklanjanje isparenja i mirisa.

Ultaljubičasta (UV) Svjetlost
Za razliku od ostala tri navedena, ova tehnologija emituje nevidljivu svjetlost koja napada zagađivače za razliku od prolaska kroz filter. UV svjetlost se nalazi unutar prečišćivača zraka i ne oslobađa se u prostoriju. Zagađivači koje može ukloniti: virusi, bakterije, mikrobi.

Ozonizatori – Generatori ozona
Generatori ozona, koriste ili koronsko pražnjenje ili UV svjetlost da razdvoje molekule kiseonika na dva atoma kiseonika, gdje se ponovo sastavljaju u molekul od tri atoma kiseonika tj. ozon. Ozon je visoko reaktivan, često mijenja hemijski sastav molekula u okruženju “donirajući” atom kiseonika. Zagađivači koje može ukloniti: Mikrobi.

Kako odabrati klima uređaj?

Kako odabrati klima uređaj? Važnije karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira su:
Namjena klima uređaja - Hoćete li uređaj koristiti samo u ljetnjim mjesecima ili ćete uređaj koristiti tokom cijele godine? Vrsta klima uređaja – prema prostoru u koji će uređaj biti postavljen (zidna, plafonska - podna ili multisplit sistem). Odabir snage (kW) uređaja – kapacitet klima uređaja za prostor zavisno od veličine prostorije koju želite da rashladite Energetska efikasnost – u samom startu uređaji su nešto skuplji, ali dugoročno isplativiji Dimenzija unutrašnje i spoljne jedinice - ako ste ograničeni s prostorom Buka uređaja – provjerite nivo buke uređaja, poželjan je što niži nivo buke Estetski izgled uređaja – postoji veliki izbor boja, dizajna klima uređaja s kojim možete unaprijediti prostor